Zielone pesto z jarmużu czyli bomba zdrowia w kilka minut!

Dziś prezentuję Wam ekspresowy i zdrowy pomysł na obiad czyli pesto do makaronu z zielonych liści jarmużu, taka alternatywa dla bazylii.

Pesto z bazylii znają wszyscy, jednak żeby je przyrządzić trzeba pozbawić listków kilka krzaczków bazylii. O ile latem nie mam z tym problemu, bo uprawiam bazylię na balkonie, to zimową porą jest mi najzwyczajniej szkoda kupować kilka doniczek bazylii, by od razu je oskubać w całości:)

Jarmuż, tak popularny ostatnio, to ciemnozielone liście dostępne w marketach w foliowych paczkach, których właściwości zdrowotnych nie jestem tu w stanie zliczyć! Najważniejszy jest chyba fakt, że jarmuż uznawany jest za jeden z produktów o największych właściwościach antyrakowych na świecie - w tabeli ORAC, w której zestawiono produkty żywnościowe o największej liczbie antyoksydantów, plasuje się na samym szczycie, w zależności od klasyfikacji.

W magazynach o zdrowiu i przepisach w sieci jarmuż wykorzystywany jest głównie w zielonych koktajlach, a także jako zastępnik sałaty w sałatkach. Jest też coraz częściej używany do przyrządzenia pesto, podobnie zresztą jak inne zielone liście.
Kiedyś myślałam, że pesto można zrobić tylko z bazylii lub pomidorów suszonych (bo takie kombinacje są dostępne w sklepach jako gotowce w słoiczkach), okazuje się, że do pesto nadaje się także pietruszka, rukola czy właśnie jarmuż!

pesto jarmuż



pasta z jarmużu


Czego potrzebujemy?


Sprzęt – blender wysokoobrotowy lub urządzenie typu Thermomix



Składniki:


  • Paczka jarmużu – zwykle ok.400 – 500gram
  • Nerkowce – ok. 100gr
  • Słonecznik łuskany – pół szklanki (uprażony na patelni) 
  • Czosnek – 4,5 ząbków
  • Oliwa z oliwek – pół szklanki
  • Sok z połówki cytryny
  • Sól, pieprz - do smaku
Dodatkowo do podania: makaron pełnosiarnisty / zmielone siemię lniane lub twardy ser do posypania po wierzchu

Jak to zrobić?

Jarmuż pozbawiamy grubych pędów (urywamy i wyrzucamy zostawiając same liście).
Przelewamy je wrzątkiem na durszlaku lub sicie (dzięki temu pozbawiamy jarmuż kapuścianego smaku i sprawiamy, że liście stają się miękkie), a następnie umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy go blendować.
Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy aż uzyskamy papkę – Gotowe!

Pesto przekładamy do słoiczka i możemy przechowywać w lodówce do tygodnia.

jarmuż pesto jak zrobić

pasta jarmuż


Ja jadam pesto z jarmużu z makaronem pełnoziarnistym, a następnie posypuję świeżo mielonym siemieniem lnianym lub (w wersji mniej zdrowej) startym twardym serem (typy Grana Padano) albo parmezanem.
Można też podawać na bagietce w formie smarowidła.

Próbowaliście już inne przepisy na pesto z jarmużu? W jakiej formie spożywacie najczęściej te boskie zdrowotne liście?

Pozdrawiam,
Martynika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz