Ekspresowe zdrowe odżywianie – moje sposoby

Dziś przedstawiam Wam post inny niż wszystkieJ, czyli konkretne porady dotyczące tego, jak organizować zdrowe odżywianie szybciej, efektywniej i skuteczniej. Uwielbiam, kiedy godzina czasu spędzonego w kuchni procentuje nie tylko gotowym obiadem, ale też zrobionym w międzyczasie zdrowym deserem, pastą kanapkową na dwie kolacje i jakimś posiłkiem na kolejny dzień. Wymaga to jednak PLANOWANIA, przygotowywania pewnych półproduktów na zapas i w przemyślany sposób. Zaczynamy!

jak szybko i zdrowo odżywianie


GOTUJ HURTOWO

Gotowanie dużej ilości kaszy jaglanej i przechowywanie jej w lodówce – gdy gotuję kaszę jaglaną, bo potrzebuję jej np. do obiadu, gotuję od razu większą ilość, by móc wykorzystać ją do przygotowania czegoś innego i to niekoniecznie w ten sam dzień. Ugotowana kasza jaglana może stać w lodówce nawet 3 dniJ Dzięki temu posiadam gotową bazę do śniadania (jaglanka), deseru (budyń jaglany) lub sałatki, czy pasty kanapkowej. Mnie takie gotowanie na zapas bardzo ułatwia życie!

Gotowanie różnych kasz w większej ilości – Ten trick podobny jest właściwie tym samym, co poprzedniJ. Gotując przykładowo kaszę pęczak do zupy czy innego dania, robię jej więcej – przyda się do sałatek do pracy.

Gotowanie większej ilości strączków (typu soczewica, ciecierzyca) – i tutaj znów ten sam trick, z tym że z wykorzystaniem strączków, które wymagają długiego gotowania, a czasem nawet moczenia całą noc.

PLANUJ WYPIEKI

Rozgrzanie piekarnika = maksymalna eksploatacja – kiedy raz w tygodniu ( staram się to robić regularnie) uruchamiam moją domową piekarnię chlebów, już dzień, dwa wcześniej obmyślam jak mogę wykorzystać rozgrzany piekarnik;), dlatego po lub przed pieczeniem chlebów piekę ciasteczka lub ciasto na weekend, a potem jeszcze np. pasztet warzywny:). W rezultacie piekarnik pracuje przez 3 godziny pod rząd, choć rozgrzewam go raz, mam efekt w postaci kilku wypieków do podziału na nadchodzący tydzień.

PODWÓJNE PORCJE

Pasty kanapkowe zamiast kupnych miksów robię w większej ilości – zazwyczaj pasty kanapkowe wychodzą, zgodnie z proporcją składników w przepisie, na jeden posiłek. Lubię jednak podwoić liczbę składników po to, by przykładowa pasta jajeczna wystarczyła nie na jedną kolację, ale na dwie.

Przygotowywanie warzywnych dań jednogarnkowych, do których wrzucam…  wszystko – prawdziwi kucharze mówią, że jednogarnkowe dania to żaden wyczyn i że zrobi je każdy amator. Trudno się z tym nie zgodzić. Bardzo lubię tego typu potrawy za możliwość wrzucenia do garnka praktycznie wszystkiego, co przyjdzie mi do głowy,  a także za małą ilość naczyń do zmywaniaJ. Dania jednogarnkowe mają też jeszcze jeden plus – mogę przygotować obiad na dwa dni, w jednym dniu podając go z ryżem, a w drugi z kaszą.

Chleby na cały tydzień – kiedy piekę moje domowe chleby na zakwasie (PRZEPIS), z piekarnika nie wychodzi jeden bochenek, ale całe wielkie trzy. Tym sposobem mam chleby na cały tydzień – część zawijam w ściereczkę, a część zamrażam. Dla jednego chlebka nie chciałoby mi się chyba organizować całego tego procesu i brudzić naczyńJ


WARZYWA I OWOCE ZAWSZE POD RĘKĄ




Kupowanie świeżych i suszonych owoców – to dopiero fast food – od pewnego czasu zawsze mam w domu naprawdę bardzo dużo świeżych i suszonych warzyw i owoców. To powoduje, że muszę dbać, by spożyć je zanim się zepsująJ, dzięki temu siłą rzeczy spożywam ich więcej.

Banany w kuchni to podstawa – bez bananów nie na się żyć, są doskonałe jako przekąska sama w sobie, jako dodatek do posiłków (do owsianki, muesli, jogurtów, a także jako podstawa zdrowych deserów (musy i … zamrożone do przyrządzenia lodów).

Mieszanka studencka zawsze w torebce – suszone owoce i orzechy to taki mój sposób na nagły spadek energii i jednoczesny brak przekąski przy sobie. Dzięki temu, że miałam taki miks przy sobie wielokrotnie uniknęłam nagłego kupowania byle czego, aby tylko „zapchać się”.


GOTOWIEC DO SAŁATKI

Posiadanie zdrowego dressingu w słoiczku w lodówce – gdy przygotowuję dressing na bazie oliwy czy octu balsamicznego, bądź jabłkowego do jakiejś konkretnej sałatki, robię … od razu o wiele więcej i przechowuję w zamkniętym słoiczku. Dzięki temu zawsze mam czym polać wszelkie zielone sałatkiJ i nie muszę specjalnie przygotowywać małej ilości.

Zastępowanie majonezu w sałatce mieszanką jogurtu z musztardą – to taki zdrowy sposób, jeśli chcemy ograniczyć ilość kalorii w sałatkach nie tracąc smaku, a także jeśli nie chciało się nam przygotowywać domowego, zdrowego majonezuJ

A jakie są wasze sposoby na wyciśnięcie z każdej minuty spędzonej w kuchni maksimum korzyści dla zdrowia?

Pozdrawiam,

Martynika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz