Czarnuszka – przyprawa o niezwykłym wyglądzie i właściwościach

Dziś chciałabym podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych dodatków do sałatek i kanapek, czyli właśnie czarnuszką. Przypuszczam, ze wiele osób dziwi się teraz co to w ogóle jest, ale jestem wręcz pewna, że niejednokrotnie spotkaliście się nią – najczęściej w formie posypki po bułkach lub chlebie. Tak i właśnie ja natrafiłam kiedyś na kupionej przeze mnie bułce na czarną posypkę o oryginalnym wyglądzie i smaku; na początku nie miałam pojęcia co to jest (niektórzy twierdzili, że to przypalony sezam…), ale z czasem dowiedziałam się, że to właśnie czarnuszka. Poczytałam na jej temat, a gdy dowiedziałam się o jej zdrowotnym działaniu – zainteresowało mnie szczególnie jej działanie przeciwalergiczne ! – zakupiłam.

czarnuszka właściwości





Czarnuszka przykuwa wzrok swoim wyglądem – są to malutkie ziarenka kształtem przypominające sezam o ostrych brzegach i kolorze czarnym jak smoła. Uwielbiam dodawać ją do moich potraw zwłaszcza ze względu na jej niezwykły wygląd, przez co od razu zwykła potrawa nabiera szlachetności i „pazura”. Uwielbiam, gdy pewne dodatki kulinarne łączą w sobie niezwykłe działanie zdrowotne, a dodatkowo bajecznie wyglądają i smakują! Ach!

Smak czarnuszki jest gorzkawy, lekko pikantny, orzechowy, jak dla mnie niezwykły i magiczny… Mnie bardzo smakuje. Dodatkowo jej małe ziarenka mają magiczną moc!

Dlaczego warto używać czarnuszki w kuchni?

Podobno czarnuszka „leczy wszystko z wyjątkiem śmierci” (haha!), jednak przejdźmy do naukowo potwierdzonych badaniami konkretówJ:
Zwalcza stany zapalne
Wzmacnia układ odpornościowy  - jest szczególnie polecana przy chorobach autoimmunologicznych
Działa przeciwalergicznie – jak lek antyhistaminowy – szczególnie na różne rodzaje kataru siennego
Działa przeciwwrzodowo na żołądek
Reguluje poziom cukru we krwi
Poprawia wydolność płuc astmatyków (szczególnie olej z czarnuszki)

W jakiej postaci używam czarnuszki?
Ja stosuję ją po prostu jako posypkę po sałatkach lub kanapkach – oprócz właściwości zdrowotnych wygląda pięknie! A to jest dla mnie bardzo ważne! Można również używać oleju z nasion jako dressingu do sałatki. Czytałam również, że można zaparzyć z niej napar, ale tego akurat jeszcze nie próbowałam.
Lubicie smak czarnuszki? Do czego próbowaliście ją dodawać? A może próbowaliście naparu?



Pozdrawiam,

martynika

1 komentarz: