Najlepsze kanapki na świecie z masłem orzechowym i bananem

Jak już wspominałam, moje ulubione śniadania to owsianki, albo mieszanki różnych dodatków z owocami i jogurtem greckim. Kanapki na śniadanie w towarzystwie kubka kawy goszczą na moim stole jeden raz w tygodniu, za to w najlepszej na świecie, zdaniem moim i mojego męża, formie:)

Są to kanapki stanowiące zakończenie pracowitego tygodnia i zapowiedź weekendu- tak zwane kanapki na piątkowe śniadanie:)Naszym małym rytuałem stało się celebrowanie piątku już od samego wczesnego poranka! Skoro piątek, to początek weekendu, to dlaczego by nie poczuć tego jak najwcześniej.

najepsze kanapki




Z tego właśnie powodu na stole lądują pełnoziarniste cieplutkie grzanki, a w powietrzu unosi się zapach świeżo parzonej przez ekspres kawy.

Grzanki serwujemy z ulubionym przez nas zestawem „nie do znudzenia”. Ciepłą grzankę smarujemy masłem orzechowym* (my najbardziej lubimy cruncher, bo oboje lubimy uczucie rozgryzania kawałeczków orzechów), następnie kładziemy pokrojonego w plasterki banana i posypujemy delikatnie cynamonem.




Taki zestaw nie tylko dostarcza nam oryginalnych doznań smakowych, ale też z pewnością nasyci na dobrych kilka kolejnych godzin (naprawdę!), w przeciwieństwie do kanapki z dżemem, po której jestem głodna półtorej godziny po zjedzeniu. Dodatek banana sprawia, że połączenie chleba z masłem orzechowym nie jest mdłe i nie pozostawia uczucia „sklejenia”.

*Dodam, że wybierając masło orzechowe warto sprawdzić skład (zawartość orzechów i niepotrzebnych dodatków). Otwarty słoik przechowuję w lodówce, bo orzeszki mają skłonność do gnicia, co niestety nie jest wyczuwalne!

Co dobrego dla zdrowia?
Masło orzechowe to samo zdrowie, choć bardzo tłuste, zawiera dobre, odżywcze tłuszcze chroniące przed chorobami serca. Zawiera dobrze przyswajalne białko roślinne, potas, magnez, wspaniale odżywiają mięśnie i ma niski indeks glikemiczny.
Cynamon rozgrzewa, wzmacnia odporność i działa oczyszczająco na organizm.

Lubicie kanapki z masłem orzechowym?
Co do nich dodajecie?

Pozdrawiam,

martynika

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam masło orzechowe - najbardziej chyba jedzone łyżeczka 😄 bardzo lubię tez smarować pokrojone na plasterki jabłko, fantastycznie to się komponuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo proszę , z jabłkiem muszę koniecznie wypróbować!:)

      Usuń
  2. zrobię sobie jutro takie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurczę, z cynamonem to jeszcze nie próbowałam :) moje ulubione to masło orzechowe + banany + konfitura :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę! A ja z kolei nie próbowałam z konfiturą! Coś mi mówi, że z powidłem śliwkowym albo konfiturą porzeczkową smakowałoby ok;), masz jakieś sprawdzone smaki?

      Usuń
  4. Ja też banana najczęściej ;) A masło orzechowe robię sama, bo to dziecinnie proste ;)

    OdpowiedzUsuń