Aromatyczna jajecznica z imbirem i ziołami

Uwielbiam weekendy i śniadania, które trwają trochę dłużej… Mam wtedy więcej czasu nie tylko na przygotowanie samego posiłku, ale także na delektowanie się nim bez nerwowego patrzenia na zegarek. 
To już wręcz zwyczaj, że w naszym domu przygotowujemy jajecznicę w jeden z weekendowych dni.

W moim rodzinnym domu zawsze zwracano uwagę na to, skąd pochodzą jaja, bo to od nich w dużej mierze zależy smak całej jajecznicy. Nie wiem jak Wy, ale ja tak bardzo przyzwyczaiłam się do dobrej jakości jaj „od szczęśliwych kur” , że czuję ogromną różnicę, gdy próbuję np. jajecznicy w hotelu…

Najbardziej lubię jajecznicę czystą, posypaną pokrojonym, świeżo zerwanym szczypiorkiem, ale w sezonie jesienno- zimowym mogę o takiej tylko pomarzyć. Poza tym królują u mnie jajecznice „na cebulce” , z ziołami lub z warzywami. Zawsze smażę jaja na maśle klarowanym, bo ma wysoką temperaturę parowania i doskonale podkreśla smak. Poza tym ma jeszcze wiele innych właściwości, o czym piszę na dole.
Kiedy po praz pierwszy usłyszałam o doprawieniu jajecznicy świeżo startym korzeniem imbiru jakoś nie mogłam wyobrazić sobie tego smaku. Jednak od momentu pierwszego przyrządzenia naprawdę zakochałam sięJ


Moja jajecznica doprawiona jest nie tylko startym imbirem, ale też ziołami (tymiankiem i rozmarynem), co sprawia, że jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca, dodatkowo poprawia odporność i moim zdaniem bardzo pasuje do obecnej pory roku.




Czego potrzebujemy?
Jaja/ korzeń imbiru (u mnie ok. 5cm)/ masło klarowane/ tymianek i rozmaryn (suszone lub świeże)/ sól, pieprz

Jak to zrobić?

  1. Starty na tarce, na drobnych oczkach imbir (ja wykorzystałam cały ten kawałek na 6 jaj) oraz zioła (proporcje „na oko”, my akurat lubimy sporo) ucieramy w moździerzu, aby aromaty mogły się połączyć.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, a następnie wrzucamy imbirowo- ziołową mieszankę, by przyrumieniła się delikatnie. Trzeba uważać, by nie przypalić ziół, szczególnie jeśli używamy świeżo zerwanych, bo smak może być zbyt gorzki.
  3. Wbijamy jaja, doprawiamy solą i odrobiną pieprzu. „Ścinamy” jajecznicę tak, jak lubimy.
zimowa jajecznica

oryginalna jajecznica

Jeśli jednak obawiacie się czy taka jajecznica przypadnie Wam do gustu lub nie jesteście przyzwyczajeni do smaku imbiru, można spróbować z mniejszą ilością ziół i imbiru lub z samym imbirem.


Zapewniam, że smak jest jedyny w swoim rodzaju, rozgrzewający, a w całym domu unosi się niezwykły zapach!

Polecam spróbować, szczególnie w leniwy weekendowy jesienny poranek.


Korzyści dla zdrowia:
  •  Jaja same w sobie to doskonałe połączenie aminokwasów , które są łatwo wchłaniane przez organizm i stanowią wspaniały budulec dla mięśni, co bardzo mnie cieszy, jako osobę aktywną na co dzień.
  • Imbir (szczególnie poddany temperaturze) ma właściwości rozgrzewające organizm, wspomaga odporność organizmu, pobudza, dodaje energii na początek dnia, polepsza krążenie krwi i działa przeciwobrzękowo.
  •  Rozmaryn pobudza krążenie, pomaga w trawieniu i funkcjonowaniu wątroby.
  •  Tymianek działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie
  •  Masło klarowane działa łagodząco na układ trawienny, poprawia wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia, zawiera kwas tłuszczowy o właściwościach przeciwnowotworowych i nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi.



Smacznego i na zdrowie!

Pozdrawiam,
martynika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz